11 øvelser du kan lave med dit barn
At lave motoriske øvelser med dit barn, kan være en rigtig god aktivitet for både far og barn. I får en masse fysisk kontakt og det er spændende at se hvordan barnet udvikler sig og kan mere og mere for hver gang I laver øvelserne.
Her er 11 forskellige øvelser, som er lavet til forskellige udviklingstrin – det er altså ikke meningen, at dit barn skal kunne det hele på samme tid, men prøv jer ad, og se hvilke øvelser der passer til der hvor dit barn er lige netop nu. De sværere øvelser kan I prøve at vende tilbage til på et senere tidspunkt.
1. Pivotere
Det er spændende, når dit barn begynder at kunne bevæge sig på gulvet, så det fx kan vende sig efter dig eller noget legetøj der har dets interesse. Med denne øvelse kan I sammen træne barnet i, at kunne dreje sig på gulvet:
2. Strække arme
Mange oplever det som en milepæl, når barnet begynder at kravle. Du kan gøre det lettere for dit barn at lære at kravle med forskellige øvelser. Fx denne, som træner barnet i at kunne bære sin vægt på armene:
3. Fra underben til kravlestilling
En anden øvelse som gør det lettere for barnet at lære at kravle er denne, hvor barnet træner at bære sin vægt på både arme og knæ:
3. Baglæns kryb
Når dit barn begynder at bevæge sig rundt på gulvet, vil det oftest være nemmest for barnet, at bevæge sig baglæns. Det kan I træne med denne øvelse:
5. Krybeleg med skub
For at træne barnet i at bevæge sig fremad, hjælper det med en støttende hånd at skubbe af på – og noget til, at motivere barnet i at bevæge sig fremad:
6. Ridetur på ben
Denne øvelse træner barnets balance og koordination og så træner den så småt barnet i, at bære sin vægt på fødderne:
7. Havfruestilling
Denne øvelse træner barnet i at holde balancen mens det sidder og skifter stilling. Samtidig udfordrer den barnets faldereflekser til siden, som også kan hjælpe barnet til at lære at kravle:
8. Siderul
Denne øvelse træner muskel- og led-sansen, som også kaldes kropsbevidstheden. Kropsbevidstheden er barnets forståelse og fornemmelse af egen krop og den bruges hele tiden, fx til sidde på en stol eller løfte fødderne over et trin. Udover kropsbevidstheden, træner denne øvelse også barnets balancesans:
9. Rul ned ad ben
Men denne øvelse er det vigtigt at barnet har en vis kontrol over sit hoved, før man giver sig i kast med øvelsen. Med øvelsen styrkes nakkens og halsens muskler, barnets kontrol over sit hoved og barnets balancesans:
10. Svingtur i hofterne
Med denne øvelse trænes barnets rum-retningsfornemmelse. Du har måske hørt om, at vi har nogle receptorer i det indre øre, som er dem der hjælper os med at registrere hvad der er op, ned, højre og venstre. Det er den evne vi træner, når vi træner rum-retningsfornemmelsen. Det kan man blandt andet gøre med denne øvelse:
11. Sidelæns gang
Når dit barn rejser sig op ad ting, kan I så småt begynde at træne at barnet bærer sin vægt på benene. Det kan I gøre med denne øvelse, som også træner balancen: