At være indlagt på en neonatalafdeling med sit barn kan være hårdt. Det er en usikker situation, ofte med mange ubesvarede spørgsmål. Som forældre når man sjældent at forberede sig, før man står midt i det.
Reaktioner
De første døgn på neonatalafdelingen kan være særligt intense for dig som far. Selvom man også er glad for at være blevet far, er det 0gså en presset situation, hvor magtesløshed, frustration og søvnproblemer kan fylde meget. Tal med din partner om det. Inddrag gerne personalet i dine tanker. De har erfaring og kender til de reaktioner og udfordringer, du som far står midt i. Snak også gerne med andre fra din familie, dit netværk eller fædre på afdelingen.
Din tilstedeværelse og dit engagement gør en vigtig forskel for dit barn, din partner og dig selv.
Vidste du at…
- indlæggelsesforløb er meget forskellige, og du skal indstille dig på at være knyttet til Neonatalafdelingen frem til dit barns termin (uge 37-42).
- de færreste forældre har oplevet lignede situationer, og du kan opleve mange blandede følelser som håb, frygt, glæde og taknemmelighed.
- som far kan du ikke være sikker på, at hospitalet har mulighed for at tilbyde dig overnatning hos dit barn. Det er forskelligt fra hospital til hospital. Tal med afdelingen om dine overnatningsmuligheder.
Oplevelse af far-rollen
Ved tidlig fødsel oplever mange fædre en dobbelt belastning ved at skulle støtte både deres partner og det nyfødte barn i en sårbar situation. Neonatalafdelingen er et intenst hospitalsmiljø, hvor der kan være teknisk udstyr, alarmer og mange forskellige sundhedsprofessionelle. Barnets umodenhed og behov for medicinsk og teknologisk støtte kan udfordre starten på faderskabet.
Selvom dit barn ikke kan give udtryk for det endnu, så har det brug for dig lige så meget, som det har brug for mor. Både at høre din stemme og være i nærheden af dig. At ligge hud mod hud med dig. Det kan være en udfordring, da ens barn ofte ligger med forskelligt udstyr på sig. Det gør det mere besværligt, men lad ikke det være en begrænsning. Få hjælp til at få dit barn op. Du er ikke til besvær.
At have hud-mod-hud-kontakt med dit barn kan være en god måde at give omsorg på, og mange fædre oplever, at det er positivt for både dem selv og barnet. Gennem sondemadning, bleskift, småsnak og nænsom berøring kan du også vise omsorg og styrke kontakten til dit barn.
Familie og netværk
At være indlagt som familie kræver fokus på både struktur og nærvær imellem jer som forældre og jeres barn. Prøv at normalisere hverdagen ved at skabe hyggelige måltider, gøre hospitalsomgivelserne personlige og find tid til besøg fra familie og venner, når I har overskud.
Etabler rutiner, som giver struktur og tryghed, og husk at gøre plads til aktiviteter, der giver dig energi og overskud – som at læse, tage en løbetur eller spille et spil. Små pauser og dét at bede om praktisk hjælp og involvering af jeres netværk kan gøre en stor forskel og styrke fællesskabet for dig som far og din familie både under indlæggelsen og når I kommer hjem.
Gode råd til dig under indlæggelse
- Del gerne dine ønsker og behov med sygeplejersker og læger på afdelingen. De er ofte en vigtig støtte undervejs
- Udpeg en familiekontaktperson, så der kun er én, du skal kommunikere med, og som videreformidler beskeder til hele familien og netværket.
- Tal med andre fædre, der har lignende erfaringer, og del oplevelser om faderskabet med dit netværk.
- Drøft barselsreglerne evt. med en socialrådgiver for at få klarhed over dine rettigheder og muligheder som far under indlæggelsen.
- Overvej om du har behov for samtaler med en psykolog, og/eller deltage i fædresparring. Dette kan hjælpe dig med at bearbejde oplevelsen og styrke din rolle som far.
- Der findes også præster på hospitalet, hvis du ønsker samtale med en.
Hør også
Link til podcastepisode: Følelser i stormvejr
Teksterne på ‘Far for tidligt’ er produceret i en samskabt proces mellem førstegangsfædre til tidligt fødte børn, læger, sygeplejersker fra Neonatalafdelinger, sundhedsplejersker og forskningsgruppen Child, Maternal and Family Health Care i projektet The SUPPORTED study, som har fokus på at skabe en mere fædre inkluderende kultur i en familiecentreret kontekst i sundhedsvæsenet.