Barnets udvikling


Sådan styrker du dit barns udvikling

Dit barn udvikler sig rigtig meget i løbet af de første år. Fra at være helt afhængig af dig og din kæreste til at kunne – og ville – mere og mere selv. Som far kan du styrke dit barns udvikling ved at skabe en stærk tilknytning til det fra fødslen.

Dit barn er klar til at lære dig at kende fra starten

Lige fra dit barn bliver født, er det klar til at bruge sine sanser. Det har en medfødt trang til at se, høre, føle, smage og lugte det, som det møder i omgivelserne – først og fremmest dig og din kæreste. Derfor går det straks i gang med at knytte sig til jer og lære verden at kende.

Vidste du, at…

Dit barn kender og genkender dig som noget helt særligt i løbet af de første uger af sit liv. Derfor er du som far betydningsfuld fra starten.

Tilknytningen til dig er vigtig for dit barns udvikling

Tilknytningen mellem jer og jeres barn er den vigtigste ledetråd i barnets udvikling. Det er her, dit barn lærer at forstå sine egne og andres behov, intentioner og tilstande. Med andre ord: barnet udvikler sine forestillinger samt sociale og følelsesmæssige kompetencer.

De første erfaringer med tilknytning danner dit barns grundlæggende følelser af tillid eller mistillid, optimisme eller pessimisme osv. Derfor har de første erfaringer også stor betydning for dit barns udvikling og indlæring fremover – altså hvordan dit barn kommer til at gå til de udfordringer og oplevelser, der venter.

Sådan skaber du en tryg base for dit barn

Du og din kæreste kan skabe en god og stærk tilknytning til jeres barn ved at være en tryg base for barnet.

Det vil sige, at I:

  • Beskytter jeres barn
  • Trøster jeres barn, når det er ked af det
  • Forstår jeres barn og lever jer ind i det
  • Er tilgængelige for jeres barn
  • Deler situationer og stemninger med jeres barn
  • Hjælper jeres barn med at komme over svære følelser og tilstande
  • Skiftes til at tage initiativ til kontakt og samvær
  • Afbalancerer mellem jeres egne og barnets behov

Dit barn udvikler sig i faser

Barnets udvikling kan beskrives i mange faser og på mange områder. For nogle børn er der markante overgange til nye faser, og barnet kan have stærke reaktioner på det. Andre børn flytter sig fra ét stadie til et andet i glidende overgange, så man næsten ikke lægger mærke til det.

Det er vigtigt, at du som far ikke tænker for skematisk på faser og stadier, men hellere følger dit barn, der hvor det er og er på vej hen. Som forældre er jeres opgave at være en tryg base for jeres barn, være engagerede og interesserede og dele oplevelser og aktiviteter med barnet – såsom at lege, synge, læse, snakke osv.

Vil du have mere konkret viden om de forskellige udviklingsfaser, er der et hav af bøger af meget forskellig kvalitet og med forskellige vinkler og forskellige ’kæpheste’. Her må du og din kæreste prøve at finde jeres vej i junglen af råd og meninger.

Dit barns udviklingsområder

  • Den psykiske udvikling: Dit barn udvikler sin bevidsthed, følelser, sprog og måde at tænke på.
  • Den sociale udvikling: Dit barn får mere og mere indlevelse i og forståelse for andre mennesker og en større trang til at kunne mere og mere selv (uden hjælp).
  • Den fysiske udvikling: Dit barn vokser, får tænder og søvnmønsteret ændrer sig. Dit barn lærer at sidde, kravle, gribe, gå, løbe, cykle og så videre.